fredag 8 oktober 2010

Vi inleder med en pseudonymhärledning


Gebionamat, öh?
Det tarvar kanske en förklaring:
Det hände sig i tiderna, att jag ärvde en gammal bok av min pappas moster, som i sin tur ärvt den av sin far. En präktig pjäs på 758 sidor:
Halolas hemligheter : historisk roman från 1808-1809 års finska krig / Lodbrok ; illustr. af C. A. Olausson
Utgiven i Stockholm på Wilh. Siléns förlag och tryckt i Stockholm på Centraltryckeriet 1898
Den börjar med en prolog, som jag då för snart 20 år sedan snabbt ögnade igenom. På sidan 6 beskrivs hur en representant för en ännu i denna dag tämligen känd släkt i Finland höll på att gå ned sig i ett bottenlöst träsk under en harjakt i september 1750, efter att ha blivit lurad att stiga i av en slyngel som var med för att bära på vapnet. Hans yngre kusin som var värd för jakten, gjorde ingen brådska att hjälpa honom upp, utan tog sig först till att prygla upp den unga slyngeln så omständigt, att den nobla kusinen under tiden höll på att sjunka under helt och hållet. När han till slut lyckades hala upp sin ”af fasa nästan sanslöse frände på det torra” och denne efter att han tömt munnen på överlopps mossa utstötte ett kraftigt ”Perkele” (det handlar ju om Finland, trots allt) kommer vi så småningom till klimaxen: Den ”kära fränden” fortsätter nämligen sin svada med ”en i Finland bland det lägre folket icke ovanlig ed”: GEBIONAMAT!
Eventuellt härstammar jag trots allt inte från det lägre folket, ty trots att kära släkten och även andra försett mig med en präktig arsenal ofta användbara svordomar, har jag dock inte stött på denna, aldrig förr, aldrig senare.
När jag så ganska snart efteråt bokade min första e-postadress och ville hitta på något unikt (någon jävel hade redan farit iväg med de flesta prövade förslagen) kom jag ihåg denna ”ed” som kom rätt så väl till pass, eftersom den därefter aldrig kolliderat med något befintligt ute på nätet.
Vad den gode Lodbrok avsåg med ”gebionamat” är mig fortfarande okänt, det har bland annat spekulerats i om det skulle kunna vara en rikssvensk omskrivnng av det finska för ändamålet konstruerade ordet ”kääpiönaamat”, men det lär dock inte klinga riktigt naturligt i ett ugriskt öra. Vi tackat således Lodbrok för en alldeles utmärkt pseudonym!
Vem var då denne Lodbrok? Farbror Guggle hjälpte, som vanligt. Detta hittade jag i en blogg av NinaH, en bloggande kvinna i utbildningsbranschen från Skåne (ninahsblog.blogspot.com):
”Det här med historiska romaner är intressant. De säljer alltså jättebra just nu. Men det har funnits många svenska bästsäljar- författare i genren genom tiderna.
En av de tidigaste var Ragnar Pihlstrand. Han gav ut de flesta av sina böcker under pseudonymen Lodbrok.
RP var född 1850 i Lund. Fadern var pastor i "Lunds Hus" i Lunds stadsförsamling och även Ragnar blev prästvigd (1874). Han var provpastor i Sillhöfda församling i Blekinge en tid. 1878 gifte han sig och paret fick tre egna barn och tog också hand om tre fosterbarn. Kyrkoherde i Everlöv 1890 och verkade där fram till 1902. Han (och familjen?) flyttade då till USA där han hade en bror som var orgelbyggare. Kom hem till Sverige igen och bosatte sig i Stockholm där han hade en annan bror som drev förlag. Avled där 1914.
Han utgav sin första roman "Fänrik Flinks minnen- scener från 30-åriga kriget" 1881 och därefter omkring en bok per år så gott som ända fram till sin död. Mest historiska romaner. Men han skrev också till exempel Stockholmsskildringar och han var en av de första att författa indian-äventyrsböcker för ungdom.
Jag har två av hans historiska romaner i min ägo. Den ena - "Jernhandsken" - trodde jag var trasig när jag fick den. Men det visade sig att kapitlen getts ut som separata häften. När sista häftet beställdes fick man även en ytterpärm att (löst) lägga in dem i!;-)
Jag måste ju erkänna att de aldrig blivit lästa!;-) Varför har jag beställt dem då? Ja, dels är de förstås vackra bokexemplar. Och så´na gillar ju jag. Men det finns ännu ett intresse: Lodbrok är min dotters mans morfars farfar!;-)” (citat slut).
Men varifrån hade Pihlstrand rivit pseudonymen Lodbrok? Tippar på Ragnar Lodbrok, läs om honom själv på t.ex. http://sv.metapedia.org/wiki/Ragnar_Lodbrok.
Googlar man Lodbrok så hittar man allt mellan himmel och jord, men googlar man Gebionamat – ja då får man nöja sig med mig?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar